Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?

0
Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?

Zdrowa dieta stała się nie tylko modna, ale z czasem zmieniła się w zdrowy styl życia. Dzisiaj szczególnie dbamy, by nasze posiłki dostarczały nam niezbędnych substancji odżywczych, gwarantujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu i lepsze samopoczucie. Przecież zgodnie z maksymą jesteśmy tym, co jemy. Jak wiążą się z tym pestki słonecznika? Pestki i nasiona to prawdziwe źródło cennych składników. Na szczęście dostępne są w niemal każdym supermarkecie i na straganie, zarówno w wersji łuskanej, jak i niełuskanej. Dowiedzmy się, co takiego się w nich kryje.

Niepozorny słonecznik

W składzie słonecznika znajdziemy aż 1/4 białek, które składają się z aminokwasów. Z kolei oleju jest w nich aż połowa, a ponadto dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które równoważą dostarczane z pożywienia tłuszcze zwierzęce. Im większa podaż olejów roślinnych, tym większe zapotrzebowanie w witaminy E. A pestki słonecznika przecież w nią obfitują. Jednak bogata lista witamin nie kończy się na literze E. Oprócz niej w słoneczniku znajdują się witamina A oraz D,  także witaminy z grupy B ( B1, B2, B6, B12, kwas proteinowy). Nie brakuje też w nich wapnia (działa na nasze kości), żelaza (jest ważny dla naszej krwi), cynku i potasu (wykazują pozytywne działanie na stan skóry, włosów i paznokci). Jak widać, pestki słonecznika sprawdzą się nie tylko dla urody, ale też zdrowia. Warto też sięgać po inne, naturalne składniki dostępne m.in. pod poniższym linkiem: https://olejarnia-gaja.pl/nasiona-ostropestu/.

 

Zostaw komentarz

cztery + szesnaście =