Jakie wino nadaje się do sporządzenia grzańca?

0
Jakie wino nadaje się do sporządzenia grzańca?

W bogatej ofercie win dostępnych na rynku każdy koneser znajdzie coś dla siebie. Od ciężkich, wytrawnych, czerwonych trunków, po białe, słodkie – odpowiednie na podwieczorek. Ale jakie wino będzie najlepsze, by przyrządzić z niego grzaniec, który z pewnością rozgrzeje każdego podczas długich i chłodnych zimowych wieczorów?

Bardzo smaczne i aromatyczne są wina do grzańca dostępne w formie gotowego produktu. Zawierają już dodatek w postaci goździków, imbiru i pomarańczy. Takie wino wystarczy jedynie podgrzać. Będzie idealnie pasowało jako ciepły napój podczas kuligu, czy innej imprezy na śniegu. Wysoką temperaturę produktu zapewnią gliniane kubki do grzańca, w których gorący napój łatwiej się również trzyma w dłoni.

Samodzielne przyrządzenie grzańca

Grzane wino można przyrządzić również samemu. Najlepsze do tego będą czerwone wina półwytrawne lub półsłodkie. Zdecydowanie wino słodkie nie jest polecane, natomiast wino wytrawne można ewentualnie dosłodzić brązowym cukrem w zależności od preferencji smakowych. Wino białe nie jest odpowiednie do tego, by używać go do grzańca, ponieważ po podgrzaniu traci cały swój aromat i staje się niesmaczne. Po dodaniu przypraw krzewnych i podgrzaniu bardzo dobrze będą smakowały wina odmiany merlot, w której najbardziej wyczuwalny jest pasujący do smaku grzańca aromat śliwkowy, jagodowy i czarnych wiśni. Znakomicie nada się też cabernet sauvignon, w którym dominuje nuta owoców czarnej porzeczki.

Na smak grzańca wpływa również naczynie, z którego pijemy wino, dlatego tak istotne i polecane jest użycie takich naczyń, jak na przykład kubki do grzańca.

Zostaw komentarz

sześć + siedemnaście =