Probiotyki to mikroorganizmy, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Można je znaleźć zarówno w produktach spożywczych, jak i w suplementach diety. Najczęściej przyjmowanymi przez ludzi probiotykami są szczepy bakterii mlekowych lub drożdży. Substancje te tworzą w jelitach mikroflorę, która ułatwia trawienie czy produkuje witaminy. Z tego wsparcia często korzysta się w trakcie antybiotykoterapii. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dobroczynne mikroorganizmy przyjmować regularnie.
Mikroorganizmy są dużym wsparciem dla człowieka w trakcie przyjmowania antybiotyków. Zapobiegają biegunkom lub skracają czas ich trwania podczas terapii. Są również skuteczne i wykorzystywane z powodzeniem przeciwko niektórym bakteriom chorobotwórczym. Lekarze najczęściej zalecają przyjmowanie probiotyków w postaci suplementów. Są one dostępne w wysokich dawkach i skutecznie wspomagają pracę układu trawiennego. Z kolei naturalne probiotyki można znaleźć w kiszonkach i niektórych produktach mlecznych, np. w jogurcie czy kefirze. Przynoszą one ulgę w chorobie wrzodowej i nowotworze jelita grubego. Zapobiegają pojawianiu się alergii czy atopowego zapalenia skóry u dzieci. Korzystnie wpływają również na pracę nerek i układu moczowego, eliminując infekcje czy kamicę. Suplementacja tych mikroorganizmów wspomaga działanie odporności. Dodatkowo przyjmowanie odpowiednich ilości probiotyków jest nietoksyczne i w pełni bezpieczne. Dawkę powinien dopasować lekarz, aby konkretna terapia przyniosła najlepsze rezultaty.