Własna restauracja – jak zagwarantować sobie odpowiednie warunki do przechowywania żywności?

0
Własna restauracja – jak zagwarantować sobie odpowiednie warunki do przechowywania żywności?

Prowadzenie własnej restauracji dla wielu osób jest nie tylko spełnieniem marzeń, ale także wiąże się z wieloma obowiązkami, które trzeba spełnić, aby działała ona w pełni legalnie i zgodnie z obowiązującymi przepisami i wymogami. Najważniejszą kwestią, na którą trzeba zwrócić szczególną uwagę jest właściwe przechowywanie żywności. Warunki, w jakich jest ona przetrzymywana mają bowiem ogromny wpływ na jej jakość i są podstawą tego, żeby była bezpieczna.

Jak przechowywać żywność w punktach gastronomicznych?

Wszystkie miejsca, w których nawet przez krótki czas będzie przetrzymywana żywność muszą być czyste, bez szkodników oraz innych zanieczyszczeń. Magazyny musza być wyposażone w odpowiednie meble, takie jak lodówki oraz zamrażarki, w których można umieścić produkty spożywcze wymagające przebywania w niskiej temperaturze. Trzeba również zadbać o to, aby były one właściwie rotowane, co w praktyce oznacza, że w pierwszej kolejności zużyć trzeba te o najkrótszej dacie ważności.

Bardzo ważne jest także to, aby żywność szczególnie narażona na zepsucie trzymana była w hermetycznych pojemnikach, co uniemożliwi jej dostęp tlenu, który może przyspieszyć ten proces. Niezwykle istotna jest także temperatura panująca w kuchni oraz na całym zapleczu restauracji. Każdy z pracowników powinien dbać o to, aby nie była ona zbyt wysoka. W utrzymaniu odpowiedniej temperatury pomogą profesjonalne systemy chłodnicze. Jedną z firm zajmujących się montażem takich urządzeń można znaleźć na stronie http://rbklima.pl/oferta/chlodnictwo/.

Zostaw komentarz

trzy × cztery =