Kuchnia turecka jest bardzo zróżnicowana. Kuchnia turecka różni się znacznie w zależności od regionu, a także od tego, co jest dostępne. Z tego powodu trudno jest szczegółowo opisać właściwości różnych sosów tureckich lub potraw, do których są dodawane. Tradycyjne przepisy na sosy są przekazywane od pokoleń i nie dzieli się nimi ze względu na tajemniczy charakter niektórych składników lub przekonanie, że nie należy dzielić się tak cenną wiedzą kulinarną z byle kim!
W wielu częściach świata sos nie jest zwykłym płynem. Kuchnia turecka jest bogata w sosy, które odgrywają integralną rolę w gotowaniu. Sosy tureckie przygotowuje się z takich składników, jak papryka, pomidory, bakłażany i przyprawy. Mogą być słodkie lub pikantne, gęste lub gładkie. I nie służą tylko do maczania chleba – te smaczne sosy można stosować jako dodatki do wielu różnych rodzajów dań kebab, mezes (przystawek) i zup w Turcji. Sosy tureckie są używane do wielu różnych potraw. Można je przyrządzać z mięsa, ryb lub warzyw, a także z sera, jaj lub orzechów. Niektórzy ludzie lubią ostre sosy, a inni nie. Można więc wypróbować wiele rodzajów sosów! Warto zapoznać się z ofertą na tej stronie internetowej https://tureckiesmaki.pl/sklep/kategoria/tureckie-sosy/.