Czekolada – przysmak dla niejednego z nas. Choć uważana jest za niezdrową słodką przekąskę, w rzeczywistości jest jednym ze zdrowszych rodzajów słodyczy, a jej spożywanie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka! Jest wiele powodów, dla których warto spożywać czekoladę – jej niewielkie ilości są korzystne dla organizmu, a także dla dobrego samopoczucia. Oto kilka powodów, dla których warto czasami sięgnąć po tabliczkę ulubionej czekolady:
Czekolada dostarcza bardzo dużo energii. To ważne dla sportowców, ale także dla tych, którzy w pewnych sytuacjach potrzebują szybkiego zastrzyku energii do działania. Wystarczy zjeść trochę czekolady, aby odzyskać siły.
Czekolada poprawia nastrój – wie o tym każdy, kto choć raz próbował poprawić sobie humor słodkim batonikiem czy czekoladką. Spożywanie czekolady podnosi w organizmie poziom serotoniny, która nie bez powodu jest zwana hormonem szczęścia. Wystarczy kilka kostek tego słodkiego przysmaku, aby poczuć się zdecydowanie lepiej i zapomnieć o chandrze – działanie czekolady jest tu odczuwane niemalże natychmiastowo!
Walka z wolnymi rodnikami – czekolada w tej walce jest naszym sprzymierzeńcem! Gorzka czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy, niż uważane za niesamowicie zdrowe owoce. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się i wiele chorób, między innymi chorobę Alzheimera. Gorzka czekolada ponadto bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny – kakao zawiera dużo błonnika, który usprawnia trawienie.