Tłuszcze kojarzą się wielu osobom ze zbędnymi kilogramami. Jest to jednak tylko po części prawda – w nadmiarze mogą oczywiście skutkować wzrostem wagi, ale jednocześnie odgrywają niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka. Zaleca się w szczególności spożywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego, zawartych w orzechach, nasionach, oliwie, a także oleju rzepakowym, lnianym, z czarnuszki i z wiesiołka. Wymienione oleje posiada w swojej ofercie np. ten sklep internetowy: https://oleoteka.pl/.
Tłuszcze roślinne w znacznym stopniu obniżają cholesterol, a tym samym ograniczają ryzyko choroby miażdżycowej, która co roku doprowadza do śmierci wielu ludzi. Ponadto skutecznie wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, chronią narządy wewnętrzne, hamują skurcze żołądka i są istotnym źródłem witamin A, E oraz K i D (odpowiedzialnych m.in. za ładną cerę i trzeźwy umysł). Dzięki nim możliwe jest również gromadzenie pod skórą energii, niezbędnej w procesie ochrony ciała przed utratą ciepła, co ma ogromne znaczenie w okresie jesiennym i zimowym.