Ostre, oryginalne, orientalne przyprawy nadają jedzeniu wyraz i smak. Często też stanowią o istocie danej potrawy. Świetnym przykładem jest tutaj wasabi, czyli chrzan japoński – jest to nieodłączny element słynnego sushi. Przyprawa ta ma jednak dużo szersze zastosowanie. Posiada także liczne walory zdrowotne, które sprawiają, że warto włączyć ją do swojej diety. Zielona pasta wasabi może być dodawana nie tylko do sushi, ale również do wielu dań przyrządzanych z ryb i mięsa, na przykład wołowego i wieprzowego. Nadaje się również do dziczyzny.
Intensywny, niepowtarzalny smak wasabi ma wielu zwolenników. Przyprawa ta doskonale komponuje się nie tylko z potrawami mięsnymi, ale również stanowi świetny dodatek do dipów, zup, sałatek oraz sosów, a także rozmaitych dań z kuchni japońskiej. Dobrej jakości wasabi w proszku, bez konserwantów, można kupić w korzystnej cenie między innymi na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/wasabi-w-proszku-100g/.
Wasabi można też z powodzeniem łączyć z owocami morza, na przykład kalmarami lub krewetkami. Co ciekawe, niektóre osoby dodają je do jajek, placków ziemniaczanych, a także używają zamiast keczupu. Warto wspomnieć, że pasta ta może być stosowana również zewnętrznie, a wykonywane z niej okłady działają przeciwbólowo i redukują dolegliwości związane z reumatyzmem czy bólami mięśniowymi. Ponadto wasabi stymuluje wytwarzanie soków trawiennych, przyspiesza detoksykację organizmu i działa bakteriobójczo. Wszechstronne używanie wasabi w kuchni nadaje wielu daniom oryginalny, orientalny smak i pozytywnie wpływa na zdrowie.