Jakość jedzenia, które spożywamy jest niezwykle ważna. Jedzenie świeżej żywności jest świetnym sposobem na utrzymanie dobrego zdrowia, ale jest również ważne z innych powodów.
Świeża żywność ma więcej składników odżywczych niż przetworzona, co oznacza, że jedzenie świeżej żywności jest świetnym sposobem na utrzymanie dobrego zdrowia. Proces gotowania, zamrażania i puszkowania usuwa z żywności wiele witamin i minerałów, więc jedzenie świeżej żywności zapewni Ci wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm. Dlatego najlepiej kupować żywność w lokalnym sklepie spożywczym i ugotować ją samemu. Może się wydawać, że jest to więcej pracy i trwa dłużej, ale warto.
Kupując mrożoną lub konserwowaną żywność, przyczyniasz się do globalnego ocieplenia, ponieważ produkty te wymagają więcej energii do transportu niż świeża żywność. Dodatkowa energia potrzebna do transportu mrożonek i konserw powoduje również zwiększoną emisję gazów cieplarnianych i zanieczyszczenie środowiska, a także wyższe koszty paliwa dla konsumentów.
Mięso, które nie jest świeże, może zawierać bakterie, które mogą wywołać chorobę u ludzi, jeśli jest spożywane na surowo lub niedogotowane. Zatruciu pokarmowemu spowodowanemu przez bakterie takie jak Salmonella enterica serotyp Typhi, Shigella flexneri lub Escherichia coli O157:H7 można zapobiec poprzez odpowiednie ugotowanie mięsa przed podaniem go w domu lub przy zamówieniu w restauracji.