Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety spirulinę?

Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety spirulinę?
arsenalwiedzy
Lajfstajl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Spirulina to niezwykle cenna substancja wytwarzana z alg morskich, obfitująca w wartości odżywcze. Algi hodowane są w warunkach dużego nasłonecznienia i przy użyciu specjalnej wody o ogromnej zawartości minerałów. Powstały proszek o charakterystycznej, intensywnie zielonej barwie ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jest bardzo bogatym źródłem białka, dlatego jego stosowanie pomaga przyspieszyć przyrost mięśni i utrzymać pożądany efekt. Spożywanie spiruliny zapewnia też organizmowi pokaźną dawkę witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych narządów.

Skuteczny sposób na wzbogacenie diety o cenne aminokwasy i minerały

Po spirulinę sięgają chętnie zarówno osoby spożywające mięso, jak i wegetarianie czy weganie. Dzięki zawartości witaminy B12 wspomaga ona pracę układu nerwowego i odpornościowego oraz pomaga utrzymać korzystny dla zdrowia poziom homocysteiny. Obecność witaminy K wspiera proces krzepnięcia krwi, natomiast żelazo zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek i usprawnia transport tlenu do tkanek. Spirulina jest również bogata w niezbędne dla każdego człowieka aminokwasy, co czyni ją w pełni wartościowym białkiem. Warto nabywać ją u sprawdzonych dostawców, gwarantujących w pełni naturalny produkt, na przykład na stronie https://ginseng.com.pl/spirulina/35-spirulina-hawajska-proszek-100-g-5905133594110.html. Co ważne, poziom wielu ważnych substancji jest w spirulinie dużo wyższy niż w innych produktach pokarmowych. Świetnie sprawdzi się ona w diecie osób prowadzących intensywny tryb życia, uprawiających sport, a także pracujących umysłowo. Ten niezwykle zdrowy dodatek można łączyć między innymi z zupami i koktajlami warzywnymi oraz owocowymi.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czym jest colostrum kozie i kiedy warto po nie sięgnąć?
Czym jest colostrum kozie i kiedy warto po nie sięgnąć?
Colostum (in. siara) to pierwszy pokarm produkowany przez gruczoły mleczne ssaków na etapie tuż przed i zaraz po porodzie. Stanowi […]
Ostatnie wpisy