Tak, syfon do sody jest niezwykle przydatny w kuchni. Możesz go wykorzystać do gazowania dowolnego napoju lub płynu. Możesz karbonizować wodę lub soki, a nawet syropy owocowe. Smak Twojego napoju gazowanego będzie zależał od tego, co dodasz do syfonu.
Syfon sodowy wykorzystuje gaz CO2 do tworzenia bąbelków w wodzie lub innych płynach. Napełniasz butelkę swoim płynem (lub dodajesz trochę soku), a następnie podłączasz butelkę do regulatora i poddajesz ją ciśnieniu gazu CO2. Kiedy zwolnisz ciśnienie, CO2 rozpuści się w twoim napoju i stworzy bąbelki. Nie możesz przesadnie nagazować swojego napoju, ponieważ istnieje automatyczny zawór bezpieczeństwa, który uwalnia nadmiar ciśnienia, gdy jest to konieczne, aby twój napój nie był nadmiernie ciśnieniowy i nie eksplodował wszędzie.
Syfony do wody sodowej są wielokrotnego użytku, więc nie ma już potrzeby kupowania puszek lub butelek po napojach gazowanych. Możesz również przygotować dietetyczne napoje, dodając do nich dietetyczne mieszanki po dodaniu zwykłej wody. Syfony do wody sodowej pomagają zaoszczędzić pieniądze w porównaniu z kupowaniem paczkowanych napojów dietetycznych w sklepie za każdym razem, gdy masz na nie ochotę.
Po każdym użyciu syfon należy wypłukać ciepłą wodą z mydłem, a następnie ponownie dokładnie wypłukać przed odłożeniem na następny raz (i trzymać z dala od światła słonecznego). Powinieneś również regularnie myć wszystkie części syfonu, jak również okresowo demontować je w celu głębokiego czyszczenia.