Podstawą wyposażenia pizzerii jest piec do wypiekania pizzy. Na pierwszy rzut oka takie urządzenia są do siebie bardzo podobne. Różnią się co najwyżej wielkością. W niektórych lokalach z powodzeniem sprawdza się jednopoziomowy piec do pizzy, ale zdarzają się przypadki, że z uwagi na zwiększoną liczbę zamówień właściciele pizzerii decydują się zainwestować w większe urządzenie. Biorąc pod uwagę, że będzie ono spełniało w lokalu zasadniczą rolę, jego zakup warto dokładnie przeanalizować. Czasami opłaca się kupić droższy model, który potem pozwoli dostarczać klientom więcej wysokiej jakości posiłków.
Kompletując wyposażenie baru, rozsądnie też zastanowić się nad ulokowaniem poszczególnych elementów wyposażenia. Pizzeria kojarzy się gościom z przytulnym, niemal domowym miejscem, w którym można zjeść smaczny posiłek i spędzić miło czas. Właścicielom powinno zatem zależeć na stworzeniu sprzyjającej oczekiwaniom klientów atmosfery. Warto zainwestować w aranżację patio, na którym można postawić wspomniany piec. Jeżeli urządzenie to zamierza się wystawić w miejscu ogólnodostępnym, to z pewnością najlepiej będzie skorzystać z wybranego modelu stylizowanego pieca. Zaokrąglenia czy klasyczne uchwyty prezentują się w pizzerii świetnie.
Uruchomienie pizzerii to spory wydatek. Niektórzy decydują się stopniowo wyposażać swój lokal, choć prawdą jest, że i taka strategia wymaga na starcie sporych nakładów finansowych. Z niektórych wydatków można zrezygnować. Inne jak chociażby wspomniane piece do pizzy to podstawa. Od razu najlepiej kupować te wysokiej jakości, aby posłużyły latami.