Pizza z grilla to ciekawa i pyszna alternatywa dla mięs, kiełbas czy szaszłyków. Jest ona idealna także dla osób, które na co dzień nie jedzą mięsa i możemy mieć pewność, że nikt od stołu nie odejdzie głodny. Dobrze wyrobione, drożdżowe ciasto na spód, aromatyczny sos pomidorowy i ulubione dodatki, to oczywiście najważniejsze składniki. Jednakże przygotowywanie pizzy na grillu różni się od tej wykonanej w domowych warunkach. Jak więc się za to zabrać, aby uzyskać najlepszy efekt?
Do przygotowania chrupiącego, a zarazem sprężystego placka potrzebna będzie specjalna blacha do pizzy, a także grill z pokrywą. Nada się zarówno model elektryczny czy gazowy, jak i tradycyjny – o ile da się go szczelnie zamknąć. Niestety, grille otwarte nie osiągną tak wysokiej temperatury i w efekcie pizza może się nie dopiec z wierzchu. Taką blachę należy ułożyć na zimnym ruszcie i rozgrzewać razem z grillem. Jeśli ciasto przygotowujemy sami od podstaw, wtedy dobrym wyborem będzie mąka 00, która często opisana jest jako mąka do pizzy włoskiej. Możemy także użyć dobrej jakości drożdżowego ciasta mrożonego. Wyrobione i rozwałkowane ciasto oraz wszystkie dodatki trzeba mieć przygotowane tuż obok, gdyż w momencie rozgrzania grilla przygotowanie pizzy trwa chwilę i nie będzie wtedy czasu na tarcie sera czy krojenie szynki. Gdy blacha będzie już bardzo gorąca, szybko układamy placek, smarujemy sosem, posypujemy dodatkami i zamykamy pokrywę. Już kilka minut później pizza jest gotowa do spożycia.