Coraz więcej osób stosuje w codziennej diecie oleje. Nie chodzi tu jedynie o wersje do smażenia, ale też tłoczone na zimno. Nie tylko polepszają smak wielu potraw, ale mają przede wszystkim mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jak oleje wpływają na ludzki organizm?
Oleje są ważnym źródłem tłuszczy w diecie. Są one niezbędne do działania systemu nerwowego oraz układu krwionośnego. Oleje zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które biorą udział w syntezie hormonów i mają działanie przeciwzapalne. W tłuszczach rozpuszczone jest też wiele minerałów i substancji mineralnych, zwłaszcza w tych tłoczonych na zimno.
Oleje dzielą się na kilkadziesiąt rodzajów, gdzie każdy z nich ma odrobinę inny wpływ na zdrowie. Warto jednak wyróżnić kilka z nich. Polecany jest np. olej sezamowy, który skutecznie obniża ciśnienie krwi. Oleju z pestek dyni powinny z kolei używać osoby, które mają problemy ze skórą: trądzikiem albo zmarszczkami. Warto wyróżnić również wersję z pestek winogron, która zawiera sporo witaminy E oraz kwasu linolowego. Przyczynia się on dodatkowego do obniżenia złego cholesterolu LDL na korzyść zdrowego HDL. Źródłem wielu witamin są oleje konopne, ryżowe albo te na bazie orzechów.