Nasiona konopii, jako zdrowy składnik dla wielu dań i napojów

0
Nasiona konopii, jako zdrowy składnik dla wielu dań i napojów

Nasiona konopi to naturalne bogactwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych i rezerwuar dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm białka. Jednak bardzo rzadko korzysta się z nich w trakcie przyrządzania posiłków. Mało kto wie, że nadają się świetnie jako dodatek do wielu dań, deserów, a nawet napojów. Eksperymentując w kuchni warto więc sięgnąć po łuskane nasiona firmy takiej jak Bioswena, np. za pośrednictwem witryny https://www.bioswena.pl/pl/p/Nasiona-konopi-250g-luskane%2C-bialko/86.

Konopie w diecie – natura dla zdrowia i urody

W kształcie podobne są do nasion słonecznika lub orzeszków pinii. Przez wiele osób określane są wręcz mianem „superfoods”. To dlatego, że w tych niepozornych nasionach kryje się prawdziwa bomba witamin, mikroelementów, białek, tłuszczów omega 3, 6 oraz antyoksydantów. Stosowane jako dodatek do posiłków korzystnie wpływają na kondycję organizmu i ogólne zdrowie. Wspomagają układ pokarmowy, pobudzają odporność, mają zbawienny wpływ na pracę mózgu, kości i stawów. Często sięgają po nie sportowcy, a także weganie i wegetarianie.

Łuskane konopie znakomicie sprawdzą się do przygotowania domowego crunchy i śniadaniowych owsianek. Ich sezamowo-orzechowy smak świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami, kokosem, czy słodkimi smakami miodu i suszonych owoców. Mogą być dodatkiem do zdrowych i odżywczych batonów białkowych lub dietetycznych wypieków. Doskonale współgrają z ciastem dyniowym lub marchwiowym, a także czekoladowym brownie. Mogą być dodatkiem do sałatek oraz owocowych i warzywnych koktajli. Z powodzeniem można ich również używać do wypieku domowych chlebów i bułek.

Zostaw komentarz

jeden × 3 =