Zastawa obiadowa obejmuje rozmaite naczynia i sztućce, które służą nie tylko do spożywania, ale również podawania poszczególnych potraw. Ich ilość musi być oczywiście dostosowana do liczby osób siedzących przy stole. Dobrym rozwiązaniem jest z pewnością skompletowanie takiego zestawu poprzez samodzielne dobranie pojedynczych elementów. Na przykład wysokiej jakości noże ze stali nierdzewnej znajdziemy w tym sklepie internetowym: https://www.villaitalia.pl/category/sztucce-na-sztuki-noze.
W skład standardowego kompletu zastawy obiadowej wchodzi kilka kategorii naczyń oraz sztućców. W pierwszej kolejności są to talerze, wśród których wyróżniamy modele klasyczne płaskie, sałatkowe, deserowe, głębokie (przeznaczone na zupę) i tzw. bulionówki. Znacznie mniej popularne są natomiast wersje na jajka czy do sushi. Istotną rolę odgrywają ponadto szklanki i kubki na herbatę, filiżanki na kawę, a także różnorodne kieliszki (do wina, wódki, brandy itp.). Pozostałe istotne naczynia obiadowe to m.in.: miski, wazy, cukiernice, spodki, dzbanki, sosjerki, etażerki, salaterki, patery i maselniczki.
Odrębną grupę elementów stanowią natomiast wszelkie sztućce, czyli przede wszystkim widelce, widelczyki, łyżki oraz małe łyżeczki. W zależności od kształtu i rozmiaru są one przeznaczone do spożywania konkretnych dań. Najlepiej postawić na egzemplarze wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej bądź naturalnego srebra, choć te drugie są oczywiście znacznie droższe. Najważniejsze, aby zastawa w pełni odpowiada potrzebom wszystkich domowników.