Faktem jest, że miód ma wysoki indeks glikemiczny, a także wysoką zawartość kilokalorii – w jednej łyżeczce może być ich około 40. Czy to oznacza, że zdecydowanie powinno się go wystrzegać w prowadzeniu zdrowego jadłospisu? Nic bardziej mylnego. Miód na diecie może być świetnym zamiennikiem dla białego cukru, którego używa się do codziennego słodzenia. To dlatego, że posiada znacznie więcej wartości odżywczych i witamin. Może wzbogacić smak wielu dań i napojów, ale należy przy tym pamiętać, iż traci swoje walory zdrowotne w temperaturze 40°C, więc nie powinno dodawać się go do gorących napojów lub w trakcie gotowania. Najlepiej dodać go tuż przed podaniem, a wtedy na pewno będzie cennym elementem każdego jadłospisu.
Miód to przede wszystkim węglowodany – glukoza, fruktoza, sacharoza i maltoza – stąd bierze się jego dość wysoka, niestety, kaloryczność. Warto o tym pamiętać przy planowaniu swojej diety i porcjować go sobie z rozwagą. Pomimo że wszystkie właściwości prozdrowotne sprawiają, że nie ma żadnych przeciwwskazań do cieszenia się jego obecnością w codziennej diecie, zawsze należy pamiętać o umiarze. To samo tyczy się wielu innych zdrowych i wartościowych artykułów. Zawsze trzeba kierować się roztropnością. Tylko wtedy dieta może stać się stylem życia, a zgrabna sylwetka zostać na stałe. Na początku cenną pomocą może być zaznajomienie się z cateringiem dietetycznym, który może być ogromną oszczędnością czasu oraz łatwym i przyjemnym startem na drodze do wymarzonej figury.