W bogatej ofercie win dostępnych na rynku każdy koneser znajdzie coś dla siebie. Od ciężkich, wytrawnych, czerwonych trunków, po białe, słodkie – odpowiednie na podwieczorek. Ale jakie wino będzie najlepsze, by przyrządzić z niego grzaniec, który z pewnością rozgrzeje każdego podczas długich i chłodnych zimowych wieczorów?
Bardzo smaczne i aromatyczne są wina do grzańca dostępne w formie gotowego produktu. Zawierają już dodatek w postaci goździków, imbiru i pomarańczy. Takie wino wystarczy jedynie podgrzać. Będzie idealnie pasowało jako ciepły napój podczas kuligu, czy innej imprezy na śniegu. Wysoką temperaturę produktu zapewnią gliniane kubki do grzańca, w których gorący napój łatwiej się również trzyma w dłoni.
Grzane wino można przyrządzić również samemu. Najlepsze do tego będą czerwone wina półwytrawne lub półsłodkie. Zdecydowanie wino słodkie nie jest polecane, natomiast wino wytrawne można ewentualnie dosłodzić brązowym cukrem w zależności od preferencji smakowych. Wino białe nie jest odpowiednie do tego, by używać go do grzańca, ponieważ po podgrzaniu traci cały swój aromat i staje się niesmaczne. Po dodaniu przypraw krzewnych i podgrzaniu bardzo dobrze będą smakowały wina odmiany merlot, w której najbardziej wyczuwalny jest pasujący do smaku grzańca aromat śliwkowy, jagodowy i czarnych wiśni. Znakomicie nada się też cabernet sauvignon, w którym dominuje nuta owoców czarnej porzeczki.
Na smak grzańca wpływa również naczynie, z którego pijemy wino, dlatego tak istotne i polecane jest użycie takich naczyń, jak na przykład kubki do grzańca.