Jedzenie serwowane w restauracjach znane jest ze swojej różnorodności i bogatej kultury. Istnieje wiele różnych rodzajów kuchni, które można znaleźć w restauracjach, od meksykańskiej do amerykańskiej i francuskiej do indyjskiej. Niektóre z tych kuchni zostały nawet zaadaptowane lub zmienione w czasie, aby dostosować się do kubków smakowych innych ludzi. Duża ilość restauracji aktualnie próbuje prowadzić swoje lokale bazując na kilku rodzajach kuchni na przykład jedzenie w restauracji Rabka Zdrój oferuję w swoim menu dania z kuchni włoskiej i polskiej
Niektóre z najczęstszych rodzajów kuchni spotykanych w restauracjach obejmują:
Jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajów żywności znalezionych w restauracjach na całym świecie. Można ją opisać jako mieszankę różnych przepisów z wpływami z różnych krajów, takich jak Meksyk i Hiszpania. Kuchnia amerykańska z czasem uległa również wpływom kuchni azjatyckiej ze względu na popularność sieci fast foodów.
Kuchnia francuska istnieje od wieków i jest jednym z najpopularniejszych rodzajów jedzenia serwowanych obecnie w restauracjach. Składa się z dań wykonanych przy użyciu wyłącznie świeżych składników, które są przygotowywane przy użyciu tradycyjnych technik, które były przekazywane przez pokolenia przez kucharzy, którzy zostali przeszkoleni w prestiżowych szkołach.
Kuchnia polska jest podobna do innych kuchni wschodnioeuropejskich, w tym rosyjskiej i ukraińskiej. Zazwyczaj obejmuje ona dania mięsne gotowane w ciężkich sosach z ziemniakami lub kluskami. Wiele z tradycyjnych polskich przepisów, które są serwowane do dziś, powstało pod wpływem niemieckiego stylu gotowania, kiedy Polska była częścią Imperium Pruskiego.
Kuchnia włoska charakteryzuje się dużą różnorodnością potraw, które często podawane są z makaronem, mięsem lub rybą. Kuchnia włoska charakteryzuje się również dużą ilością deserów i słodyczy.