Jak skutecznie zabezpieczyć ważne mienie?

Jak skutecznie zabezpieczyć ważne mienie?
arsenalwiedzy
Biznes / rynek / finanse
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Osoby będące w posiadaniu wartościowego mienia powinny je zawsze w odpowiedni sposób zabezpieczyć. W przeciwnym razie istnieje ogromne ryzyko jego kradzieży lub próby manipulacji. Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnych plomb wykonanych z ołowiu, plastiku bądź wytrzymałej stali, ponieważ są one stosunkowo niedrogie, a jednocześnie wystarczająco skuteczne. Urządzeniem niezbędnym do ich prawidłowego zamontowania jest plombownica – standardowa, dwuprzegubowa albo pneumatyczna.

Wysoki poziom ochrony za niewielką cenę

Aby umieścić plombę na konkretnym towarze, należy najpierw założyć ją na głowicę plombownicy. Następnie wystarczy mocno zacisnąć dźwignię urządzenia. W ten sposób plomba zostaje na trwałe zamontowana, a na jej powierzchni pojawia się charakterystyczny symbol pozwalający na łatwą identyfikację. Drugim efektywnym sposobem na zabezpieczenie mienia jest zastosowanie taśmy plombującej, wykonanej z tworzywa sztucznego i pokrytej warstwą silikonu. Można nią bez problemu owijać wszelkie kartony, pudełka, a nawet całe palety z ładunkami. Posiada tę zaletę, że każda próba jej odklejenia kończy się zaistnieniem wyraźnie widocznego śladu – najczęściej jest to napis „voidopen”. Taśmy plombujące są wyłącznie jednorazowe, ale nadają się do personalizacji. Inne zalecane metody ochrony ważnego mienia to m.in.:

  • trzymanie go w solidnym sejfie lub pomieszczeniu wyposażonym w drzwi i okna antywłamaniowe,
  • instalacja systemu alarmowego, informującego o próbie kradzieży głośnym sygnałem dźwiękowym,
  • wynajęcie profesjonalnej firmy ochroniarskiej.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Najważniejsze elementy zastawy obiadowej
Najważniejsze elementy zastawy obiadowej
Zastawa obiadowa obejmuje rozmaite naczynia i sztućce, które służą nie tylko do spożywania, ale również podawania poszczególnych potraw. Ich ilość […]
Ostatnie wpisy