Kuchnia japońska uważana jest przez wiele osób za jedną z najwykwintniejszych na świecie. Rzeczywiście potrawy te są doskonałe i niejednokrotnie wręcz zadziwiające. Warto więc dowiedzieć się nieco o tajnikach japońskich dań, co pozwoli nam później je przygotować we własnym domu.
Jedną z tajemnic kuchni – nie tylko japońskiej, ale i po prostu azjatyckiej – są wyjątkowe składniki o niepowtarzalnych walorach smakowych. W daniach przeważają przede wszystkim produkty typowo regionalne, jak grzyby shitake, a także wszelkie owoce morza. Na szczęście żyjemy w czasach, w których tego typu produkty dostępne są niemal na całym świecie. Z łatwością więc możemy je nabyć w dużych supermarketach, czy sklepach z regionalnym asortymentem. Kuchnia japońska jest niezwykle zróżnicowana, więc warto zastanowić się, jakie danie chcemy przygotować. Może być to uwielbiane przez wszystkich sushi, pyszny ramen, a także tradycyjne dania jednogarnkowe z ryżem i warzywami.
Niemniej ważnym czynnikiem warunkującym wykonanie pysznego japońskiego dania jest sposób przygotowania. W Kraju Kwitnącej Wiśni przykłada się bowiem ogromną uwagę do wielu procedur, przez co przyrządzanie posiłków często opiera się na kilku etapach. My nie musimy być aż tak drobiazgowi, jednak chcąc osiągnąć przybliżony rezultat, warto wyposażyć się w tradycyjną patelnię, czyli wok.
Pomocny będzie także tego typu palnik: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/palnik-gazowy-do-woka-orientcook-moc-9800w/. Umożliwi on uzyskanie bardzo wysokiej temperatury, dzięki czemu potrawa będzie pyszna.