Polacy bardzo cenią sobie alkohol własnej produkcji. Z pewnością każdy ma w rodzinie kogoś, kto chociaż spróbował sam wyrabiać własny alkohol. Oczywiście każdy może mieć własne preferencje co do tego jak wyrabiać własny alkohol, jednak niektóre rodzaje są bezsprzecznie najpopularniejsze. Do jednych z najbardziej popularnych alkoholi własnej roboty należy wino. Domowe wino jest zupełnie inne od sklepowego. Wyrabiane według własnej procedury może nabrać cech, których trudno uświadczyć w tym, które oferowane jest na sklepowych półkach. By jednak domowe wino dobrze się trzymało na przestrzeni czasu, ważne jest by odpowiednio je przechowywać.
Domowe wino najlepiej przechowuje się w piwnicy. Jest ona najlepszym możliwym miejscem na przechowywanie wina z dwóch powodów. Po pierwsze, zazwyczaj panuje tam mrok, co doskonale wpływa na wino, gdyż nie utlenia się. Z drugiej strony jest tam też zimno, co stwarza winu idealne warunki do dobrego starzenia się.
Nie bez różnicy jest też to w jakich naczyniach przechowujemy wino. Jeżeli są to butelki, warto by były one położone pod kątem(inaczej niż przykładowo w przypadku piwa pszenicznego), co dobrze na nie wpływa. Dobrym pomysłem będzie też trzymanie wina w beczce dębowej 5 litrowej. Takie beczki są szeroko dostępne na rynku i dają świetne warunki na rozwój trunku. Zdecydowanie warto pomyśleć o tym rozwiązaniu, ponieważ daje zadziwiające efekty i doskonale potwierdza tezę, iż sposób przechowywania alkoholu ma wielki wpływ na jego smak.
Artykuł napisany we współpracy z Alkohole Domowe – artykuły do produkcji domowego alkoholu.
Szukasz aparatury do bimbru? Sprawdź ofertę sklepu.