Jak powinien być ubrany szef kuchni?

0
Jak powinien być ubrany szef kuchni?

Szef kuchni jest sercem każdej restauracji. To od jego talentu, doświadczenia i wiedzy zależy jej prawidłowe funkcjonowanie i zadowolenie najedzonych gości. Gdy próbujemy wyobrazić sobie taką osobę widzimy kogoś ubranego w bluzę, spodnie, fartuch bądź zapaskę oraz z charakterystycznym nakryciem głowy. Do tego jeszcze wygodne obuwie, ponieważ jego praca wymaga wytrwania długich godzin w pozycji stojącej. Wydawać by się mogło, że ten zestaw ma spełniać funkcje estetyczne, jednak w rzeczywiści jest to bardziej efekt uboczny, ponieważ strój ten ma chronić kucharza przed różnymi wypadkami.

Funkcjonalnie i elegancko

Tradycyjny strój kuchenny dodaje rzecz jasna profesjonalizmu, jest też wizytówką restauracji, lecz musi spełniać pewne funkcje. Musi być wygodny, aby nie krępować ruchów i chronić przed poparzeniem (o które nietrudno, nawet jeśli jest się doświadczonym kucharzem). Bluzy kucharskie właśnie z tego powodu są wykonywane z odpowiednich, grubych materiałów, aby dodatkowo zabezpieczyć pracownika i spełnić przepisy BHP.

Wysokość czapki w niektórych restauracjach oznacza rangę kucharza, jednak jej prymarnym zadaniem jest zakrycie włosów. Niezależnie od ich długości, każdy pracownik kuchni musi je mieć ukryte pod czepkiem lub czapką, gdyż niedopuszczalnym jest, aby w wydawanym jedzeniu pojawił się włos. Fartuch chroni ubranie przed zabrudzeniem i często można spotkać modele wodoodporne, które są łatwe do utrzymania w czystości. Buty również mają znaczenie. Dobrze jeśli są antypoślizgowe, posiadają wkładki amortyzujące wstrząsy, ale też wzmacniane noski chroniące palce stóp przed kontuzjami w przypadku upuszczenia na nie czegoś ciężkiego.

Zostaw komentarz

2 × cztery =