Statystyki pokazują, że coraz więcej osób korzysta z jedzenia na wynos. Jego popularność wzrosła szczególnie w ostatnim czasie, podczas pandemii koronawirusa. Nie dziwi więc, że restauracje coraz częściej stawiają na sprzedaż jedzenia w przenośnych opakowaniach. Okazuje się, że nie wszystkie nadają się do bezpiecznego przenoszenia posiłków. Dlaczego warto dbać o ich jakość?
Jakościowe opakowania na wynos z pewnością wpływają na zadowolenie klientów. Bardzo ważna jest przede wszystkim jego szczelność – w końcu to od tego zależy, w jakim stanie dotrze zapakowany posiłek do klienta restauracji. Opakowanie na wynos powinno być też odporne na warunki zewnętrzne – dzięki odpowiedniej izolacji musi ono utrzymać temperaturę jedzenia, nawet podczas jesiennej czy zimowej aury.
W przypadku opakowań ważny jest materiał, z jakiego są one wykonane. Często jest to styropian lub plastik, które zapewniają wytrzymałość i izolację. Klienci coraz częściej jednak doceniają ekologiczne rozwiązania, dlatego świetnym pomysłem są opakowania papierowe. Powinny one posiadać taki system zamknięcia, który zwiększy ich szczelność. Papier pomaga też utrzymać stałą temperaturę jedzenia.