Umiejętność twórczego zestawiania win z daniami, do których chcemy je serwować to prawdziwa sztuka, która wymaga nie tylko talentu, ale przede wszystkim praktyki. Jednak możemy starać się osiągnąć poziom reprezentowany przez sommelierów na różne sposoby, nie tylko poprzez uczestnictwo w drogich, specjalistycznych kursach. Dobrym pomysłem na rozpoczęcie własnej przygody z dobieraniem win wytrawnych do posiłków jest twórcze korzystanie z sugestii ekspertów.
Na niektórych stronach zajmujących się sprzedażą szlachetnych trunków można znaleźć rozbudowane opisy tego, jak smakuje i pachnie wino, oraz sugestie, do jakich dań warto je podać. Korzystając z rad zawartych na stronach takich jak http://profilwino.pl/pl/c/Wytrawne/66, dobierzemy trunek i danie w idealną, wzajemnie uzupełniającą się parę, która zachwyci naszych gości. Za każdym razem, gdy połączenie będzie nam szczególnie smakować, zastanówmy się, jakie cechy wytrawnego wina i posiłku szczególnie dobrze się zharmonizowały, i spróbujmy wykorzystać tę wiedzę w przyszłości.
Gdy uda nam się już zaplanować jakie wino podamy do jakiego dania, ważnym elementem doświadczenia kulinarnego jest prawidłowe serwowanie wytrawnego wina do posiłku. W przypadku win starszych, albo tych o szczególnie rozbudowanych aromatach, ważne jest by taki trunek mógł „oddychać” przed podaniem. Kontakt z tlenem wyzwoli więcej nut zapachowych, co wpłynie na nasz odbiór wina i pozwoli cieszyć się pełnią aromatu. Niezbędne jest zatem, by takie wino odkorkować na dwie godziny przed podaniem. Wina wytrawne należy zawsze podać w odpowiednich kieliszkach, dobranych do typu wina, a zatem innych dla win białych i czerwonych. Jeżeli okazja jest elegancka, wina należy podawać w butelkach – na przelanie do wygodnej karafki możemy sobie pozwolić raczej tylko wtedy, gdy towarzyszy ono sytuacji nieformalnej, a serwowane wino jest młode lub też nie jest markowe.