Prowadzenie własnego biznesu gastronomicznego, zawsze wiąże się z koniecznością profesjonalnego zaopatrzenia kuchni, w której musi się znajdować o wiele więcej sprzętu niż w tej domowej. Potrzeba tam zupełnie odmiennych garnków i patelni – nie powinno się używać teflonowych. Ważna jest odpowiednia kuchenka oraz piece, a także inne maszyny, zależnie od rodzaju kuchni, jaką restauracja serwuje. Nie mniej istotne są także noże, które nie tylko powinny być doskonałej jakości, ale także trzeba je regularnie ostrzyć przy pomocy dobrej ostrzałki do noży kuchennych.
Jeżeli nie uda się przekonać klientów, że to właśnie w tej knajpce mogą pysznie zjeść, to po jednym razie po prostu więcej nie wrócą. Natomiast zadowolony gość z pewnością poleci miejsce swoim znajomym oraz rodzinie, dzięki czemu można spodziewać się większej ilości wizyt. Dlatego trzeba szczególnie zadbać o zadowolenie gościa, co jest o wiele łatwiejsze, kiedy dysponuje się nie tylko doskonałą załogą, ale także profesjonalnie wyposażonym zapleczem.
Garnki, sprzęty czy ostrzałki do noży kuchennych, to tylko wierzchołek góry lodowej. Należy zadbać również o zastawę stołową, sztućce, różnorakie naczynia i sam wystrój głównej sali. Cała restauracja powinna być nienagannie czysta i musi w niej ładnie oraz oczywiście zachęcająco pachnieć. Gastronomia to trudny, ale i satysfakcjonujący biznes, który choć wymaga od młodego restauratora wielkiego zaangażowania, to z czasem potrafi odwdzięczyć się naprawdę doskonałymi dochodami.