Oliwa z oliwek jest najzdrowszym tłuszczem, jaki można stosować w kuchni. Ma ona wiele cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek i zdecydowanie warto jest dowiedzieć się, czym charakteryzuje się każdy z nich.
Oliwy z oliwek dzieli się na kilka grup, a to, do której konkretnie zostanie zakwalifikowana zależy od zawartości kwasów tłuszczowych. Im jest ich mniej tym jest ona zdrowsza i posiada więcej wartości odżywczych. Najwyższej jakości oliwa to extra virgin. Posiada ona kwasowość poniżej 0,8%. Wytwarza się ją na zimno i nie dodaje żadnych substancji chemicznych. Oliwa virgin również uznawana jest za najzdrowszą. Jej poziom kwasowości waha się w zakresie od 0,8% do 2%. Typ Lampante to oliwa, która nie nadaje się do spożycia na surowo i musi zostać poddana procesowi rafinacji. W jego wyniku otrzymuje się oliwę rafinowaną, do której dodaje się odrobinę tłuszczu roślinnego najwyższej jakości, aby ją wzbogacić. Jest to bez wątpienia produkt spożywczy, który warto jest mieć w swojej kuchni. Do wybrania takiej, która zachwyci walorami smakowymi niezbędny jest sprawdzony importer oliwy z oliwek, który przywozi ją z krajów zajmujących się uprawą oliwek.