Produkcja, transport i sprzedaż żywności to ogromna gałąź gospodarki. Bardzo dużo osób znajduje zatrudnienie w branży spożywczej. Codziennie produkuje się i sprzedaje setki ton produktów, które trzeba przewozić i przechowywać. Dlatego niezbędne jest używanie odpowiednich materiałów do pakowania żywności.
Najpopularniejszym materiałem używanym do pakowania żywności jest folia. Jej ogromną zaletą jest wytrzymałość i wodoodporność, przez co sprawdza się dużo lepiej niż karton czy papier. Dodatkowo powierzchnia folii nie jest środowiskiem dogodnym do rozwijania się drobnoustrojów, grzybów i pleśni. Dlatego produkuje się z niej różne produkty do pakowania żywności jak worki do mięsa, opakowania zastępcze, woreczki na drobne produkty, folie do wyściełania skrzynek. Bardzo popularne jest także zastosowanie folii do pakowania próżniowego.
Bardzo dużą zaletą tego materiału jest to, że jest przezroczysty i często można zobaczyć, jak wygląda zapakowany produkt. Istotne także jest to, że na folii można wykonywać różnego rodzaju nadruki, przez co produkty mogą być właściwie opisane i zareklamowane. Należy także pamiętać o tym, że zużyta folia zajmuje zdecydowanie mniej miejsca na wysypisku niż opakowania z innych tworzyw sztucznych.