Jak nie dopuścić do kaca?

0
Jak nie dopuścić do kaca?

Kac jest efektem ubocznym spożycia alkoholu. Czy istnieje skuteczny środek na kaca? Zdania są podzielone, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej. Co zatem robić by zapobiec jego wystąpieniu lub zminimalizować jego efekty?
białe alkohole – przezroczyste alkohole zawierają małą ilość kongenerów, które to są jednymi z głównych substancji po których mamy kaca. Należy więc unikać kolorowych trunków i spożywać te czyste.

  1. unikanie kofeiny – żeby uniknąć mocnego kaca, warto zrezygnować z drinków z energetykami. Nie dość, ze kofeina zwiększa dolegliwości, to do tego powoduje złudne poczucie trzeźwości więc w efekcie spożyjemy więcej alkoholu niż powinniśmy.
  2. pusty żołądek – pusty żołądek to najprostsza droga do upicia się. W trakcie spożywania alkoholu należy więc podjadać pomiędzy kolejnymi kieliszkami. Najlepiej produkty które zawierają dużo tłuszczu i białka.
  3. ograniczanie tempa – nie warto pić na szybko. Lepiej rozłożyć spożycie alkoholu w czasie, a drinki alkoholowe pić na zmianę z tymi bezalkoholowymi. Pomoże to zapobiec odwodnieniu organizmu, które to jest jedną z przyczyn kaca.
  4. żadnej kawy – dzień po imprezie warto odstawić kawę. Kofeina tylko zwiększy objawy kaca. Dużo lepiej pić wodę mineralną i napoje izotoniczne, które przywrócą odpowiedni poziom nawodnienia organizmu i uzupełnią braki sodu i potasu. Należy jednak unikać kolorowych napojów gazowanych, gdyż dwutlenek węgla tylko podrażni żołądek.
  5. śniadanie – nawet jak organizm się buntuje, po imprezie warto zjeść delikatny posiłek. Pomoże on pozbyć się alkoholu z organizmu. Posiłki powinny obfitować w białko i błonnik. Warto też wypić napój z elektrolitami na kaca.
  6. ruch – spokojny, 30-minutowy spacer jest znakomitym pomysłem.
  7. żadnego klina! – picie alkoholu na zabicie kaca to najgorszy pomysł na który można wpaść.

Zostaw komentarz

siedemnaście − 11 =